Venedig

Efter vårt äventyr vid Grotta Gigante så såg vi att vi inte hade så långt till Venedig. Då ingen av oss varit där så beslöt vi oss för att ta en tur till den mytomspunna staden. Vi valde att bo på en camping öster om Venedig och sedan köpa ett 24-timmars båtpass så kunde vi både vandra och åka vaporetton (en slags vattenbuss). Vi anlände till Venedig tidigt på förmiddagen. I bilderna här nedan ser du några av våra allra första vyer från Venedig. Det är verkligen en häftig stad.

Tack vare geocaching kom vi snart bort från de stora turiststråken och in bland små mysiga och lugna gränder. Inne i gränden du ser här nedan låg Orio´s house. Legenden berättar om fiskaren Orio och hur han en dag fick en sjöjungfru i sitt nät som han sedan gifte sig med. Hon förlorade därmed sin förmåga att leva i havet och dog efter några år. Kvar från denna kärlekshistoria finns ett stenhjärta vid huset där Orio och sjöjungfrun Melusina sägs ha bott.

Venedig är fantastiskt med sin arkitektur, sina myter och sin gamla historia. Sankt Markus är Venedigs skyddshelgon och du finner det bevingade Sankt Markuslejonet avbildat överallt i staden.

Det gäller dock att titta noga på lejonet. Det sägs att om boken han håller i tassarna är öppen så tyder det på öppenhet, fredstider och att ledningen i staden är god. Är lejonet avbildat med boken stängd och kanske dessutom med ilsket ansikte så var det missämja, krig eller missnöje med de styrande. Vi hittade både sura och glada lejon med öppna och stängda böcker.

Det var väldigt hektiskt kring de stora turiststråken. Men visst är det fascinerande med en stad som är uppbyggd på vattnet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Det var ändå de små charmiga ställena som gjorde starkast intryck. Vid Ghetto di Venezia hängde tvätten högt och lågt utanför fönstren. 🙂

Här hittade vi också ett par kanaler med helt stilla vatten.

Vi gick omkring i stort sett hela dagen i denna fascinerande stad. Då vi blev trötta satte vi oss på vaporetton och vilade fötterna. Här nedan följer lite fler av alla charmiga ställen och detaljer som vi såg under vår dag i Venedig.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi såg två stycken 24-timmars-klockor. Du kan se dem i bildspelet här ovanför. Tydligen skämtas det bland venetianerna om dessa ur då någon inte passar tiden, för de är så svåra att se den exakta tiden på. 😀

I Venedig finns en så kallad virtual geocache. Den heter The Snail och visade oss till det här fantastiska huset med sitt fina torn i bilderna här nedan. Hit hade vi nog aldrig hittat utan gps, för det var som en labyrint av gångar och gränder. Vi beundrade huset och tog en selfie, något som krävdes för att få logga denna geocache.

Här nedan är den berömda ”suckarnas bro” eller Ponte dei Sospiri som den heter på italienska.

Suckarnas bro

Då vi åkte med båten tillbaka till Punta Sabbioni, så var vi trötta i fötterna och fyllda med intryck från denna fantastiska stad.

Vi lämnar Venedig

Det känns kul att ha besökt den här staden en gång i livet. Nu har vi åkt vidare och befinner oss vid Gardasjön. Vilka äventyr och turer vi hittar på här får ni läsa om i nästa blogginlägg.

Tills dess – ha det gott!

6 reaktioner på ”Venedig

  1. Roligt att se kände igen vissa stråk, fint undrar hur mkt det sjunkit sen jag var där för ca 54 år sedan. ❤

    • Tänk att de byggde staden på vattnet med hjälp av pålar. Helt otroligt. De har satt upp mycket skydds-pirar som ska förhindra att vågorna trycker upp vattnet i staden och överallt fanns det pallar som de sätter upp om det blir vatten på gatorna. Kram och ha en fin söndag. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.