Kupolkällan och en natt i skogen

Vi har verkligen fått inspiration att övernatta i naturen. 🙂 Det är så ljuvligt att sova ute i den något svalare natt-luften, nu när värmeböljor har avlöst varandra vecka efter vecka. Vi bestämde oss för att ta oss till Lilla Älgsjön som ligger bara några kilometer norr om Fagersta.

Längs Bruksledens etapp 15, efter att man har passerat Semla i Fagersta, så kommer man till en kupolkälla i skogen. Kupolkällor bildas i kärr och gynnar torvtillväxt. Denna kupolkälla är ca 15 meter bred och 1 meter hög och är uppbyggd av fina partiklar som genom århundraden avsatts runt källflödena. På väg till källan passerade vi den här helt uttorkade bäcken som du ser i bilden här nedanför.

Den uttorkade bäcken

Med tanke på den senaste tidens extrema torka så kändes det otroligt att komma fram till kupolkällan och finna kallt och klart vatten som steg upp från vegetationen. Här strömmar ständigt vatten ur källan som liknar en krater. Det var så grönt och friskt runt källan och här växte den vilda orkidén Jungfru Marie Nycklar. Ett djupt gammalt traktorspår i närheten av källan var fyllt med vatten, vattenväxter och till och med små skräddare. Det var svalt och skönt här vid källan. Fantastiskt att kallt källvatten kan stiga upp så här ur marken trots torkan och extremvärmen.

När vi kom fram till Lilla Älgsjön blev det ett dopp i sjön (för min del). Hasse satte igång och metade och drog ganska snart upp en fin abborre.

Abborren hade svalt kroken rejält så vi tog upp den, jag rensade och så lagade vi en god middag på abborre inkokt i salt och peppar. Det finns en liten övernattningsstuga här vid Lilla Älgsjön och i den kunde vi använda vårt lilla gasol-kök, nu när eldningsförbud råder utomhus. Hasse fick under kvällen flera mindre abborrar som släpptes i och fick simma vidare i sjön.

Vi fick en fin och stämningsfull kväll här vid vindskyddet och sjön. Vi såg moln med regnbågsfärger. Jag vet inte om det var någon slags halo från solen eller om detta var ett så kallat pärlemormoln? Fint var det i alla fall.

Regnbågsfärgat moln

Här nedan följer lite fler bilder från vår kväll. Vindskyddet, solens sista strålar, fisk som vakar och vyn innan vi gick till kojs. (klicka om du vill se större bilder)

Det var fortfarande varmt då vi kröp ner i sovsäckarna, men snart kom den svala luften och vi somnade gott. Jag vaknade vid 05:20 och såg älvorna dansa över vattnet.

Älvorna dansar på sjön

Vilken magisk morgon.

Morgon-magi vid Lilla Älgsjön

Här nedan ser du fler intryck från vår tur: en spindel i sitt nät, blommande ljung, en rovmätare (fjäril) och en skogstordyvel.

Nu är vi åter uppfyllda av den underbara naturen och har fyllt på energi inför den kommande veckan.

Nu håller vi alla tummar och tår för att de efterlängtade regnen ska komma. Vi tänker på alla som kämpar med skogsbränderna som rasar i landet och alla människor som fått lämna sina hem och gårdar. ❤

Tack för oss och ha det gott!

2 reaktioner på ”Kupolkällan och en natt i skogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.