En tur till Ötjärn

Igår sken höstsolen så fint, så jag bestämde mig för att ta en tur till Ötjärn. Jag packade med mig matsäck för att kunna vara ute länge och njuta av skogen och turen. Svampkorgen hade jag också med mig och jag vandrade genom den fina gamla delen av kottmosseskogen här i Fagersta.

Ibland är det skönt att gå utanför de vanliga stigarna. Det är så vackra färger ute i skogen nu. Blåbärsriset lyser med röda blad och på ett ställe var det både blåbär och odon kvar på de små buskarna.

Blåbärsris på hösten

När jag kom fram till Ötjärn så satte jag mig på en stubbe och åt min matsäck. Jag satt länge och njöt av höstsolens strålar och solglittret i vattnet.

När jag satt där i godan ro, så kom det en liten Tegelröd ängstrollslända flygande och satte sig på min byxa. Den satt där i mer än 10 minuter och höll mig sällskap. Vi kommunicerade ordlöst och den lade huvudet lite på sned som i samförstånd. Så fint när man får närkontakt i naturen. ❤

Trollsländan flög iväg ett par gånger, men kom tillbaka till samma plats på min byxa. 🙂 Jag blev sittande kvar och kunde njuta extra länge av solen och vyn ut över sjön.

Ötjärn i Fagersta

Porsen i sjökanten börjar få fina höstfärger. Det växer ganska mycket pors i strandkanterna vid Ötjärn. De fina små buskarna har en sån ljuvlig och kryddig doft.

Till slut flög den lilla trollsländan vidare och jag fortsatte vandringen längs den fina kanten av Ötjärn.

När jag lämnat Ötjärn och gick vidare längs stigen i skogen, så såg jag en nötskrika som satt i en tall. Jag hann ta en bild innan den flög vidare längre in i skogen. Man hör ofta nötskrikor när de skriker och tjoar högt uppe i träden, men jag har inte så ofta sett dem så här långt nere i träden.

Nötskrika – Garrulus glandarius

När jag gick genom lärkskogen så lyste de små lärkträden med sina fina höstfärger. De är på hösten man verkligen ser hur mycket lärkträd det finns här i våra trakter. De brukar vara gula långt efter att lövträden har tappat alla sina blad.

Lärkträd med höstfärger

Det är så underbart att vara ute i skogen och förundras över årstidernas växlingar. Den här dagen var jag ute i mer än fyra timmar. Så härligt att strosa omkring och bara låta tiden komma och gå. Att sätta sig på en stubbe eller sten och lyssna in tystnaden eller skogens egna ljud: försiktigt fågelkvitter, vindens sus i träden. Att komma hem med rosor på kinderna och en massa skogsdoft i kläderna. Det finns inget bättre och mer läkande för både kropp och själ (enligt mig). Sista bilden får bli en närmare bild av de fina blåbärsbladen.

❤ Ha nu en riktig fin kommande vecka! ❤

5 reaktioner på ”En tur till Ötjärn

    • Tack Hans. Ja, tydligen är tegelröd ängstrollslända en av de få trollslände-arter som man kan se så här sent på hösten. Ha det gott. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.