Ut i Oktobersolen

Den här veckan har det varit härliga, soliga höstdagar. Vi har haft lite frost på nätterna, så det har blivit betydligt kallare i luften. Höstens färger har blivit allt mer intensiva. I början av veckan blev det en tur tillsammans med min mamma nere vid Uggelbo. Det var så vackert när solen lyste genom asparnas gyllene bladverk.

Solen lyser på aspen

Så här (bilden nedanför) såg det ut när vi kom in i Skeppmoraviken och såg trädet du ser här ovanför lite mer på avstånd. Du ser det i mitten av trädraden. Vassen hade fått en litet brunare nyans än sist vi var här. Det var härligt att vandra längs strandkanten och njuta av höstsolens än så länge värmande strålar.

När vi gått en bit till och kommit till ängen vid Skeppmora, så lyste verkligen aspar och björkar med gyllengula löv. Det blev en härlig kontrast till den gröna, nyligen klippta ängen. Ibland är hösten nästan overkligt vacker.

En av asparna hade både gröna, gula och röda löv. Nästan som Reggae-färgerna. 🙂

Asp i grönt, gult och rött

En dag tog vi turen upp till Högbyns topp. Däruppe var det också fantastiska höstfärger.

Lite roliga svampar har vi också sett. En blomkålssvamp växte i Surahammar-skogen när vi var ute på tur med hela släkten. Jag tyckte den var så fin så jag lät den stå kvar. Efteråt ångrade jag mig nästan, för den ska visst vara en riktig delikatess att knapersteka.

I bilden här nedanför kan du se hur blomkålssvampen ser ut när man kikar lite närmare.

En annan ovanlig och annorlunda svamp är denna kamjordstjärna som du ser i bilden här nedanför. Jordstjärnor är inte ätliga och många arter är rödlistade här i Sverige. Tyvärr var denna jordstjärna inte i bästa skick. Man ser på den nedre delen att den börjar bli lite uppluckrad, men visst är jordstjärnor häftiga och fascinerande? Nästan som rymd-svampar. 🙂

Ikväll blev det en tur till Flobostigen för att njuta av den fina kvällssolen där. Eller eftermiddagssolen kanske man ska kalla den nuförtiden. Solen går ju ner före kl. 18. Det var så vackert nere vid tjärnen och mossen som finns vid Flobo.

Här såg jag midsommarblomster som blommade mitt bland alla höstlöv. Så härligt med växter som börjar om så här sent på höstkanten. Vilken hoppfullhet och optimism. Den såg nästan ut som en liten blåsippa bland asplöven.

Jag dröjde mig kvar till solnedgången. Det var så vackert och stämningsfullt ljus.

Det var det vi hade att bjuda på denna gång. Hoppas att du också har kunnat njuta av den klara höstsolen.

❤ Ha nu en riktigt fin torsdagskväll! ❤

2 reaktioner på ”Ut i Oktobersolen

  1. Underbart med höstens alla färger. Härliga turer och spännande svampar tack för turer och fina bilder kram 😍🙏❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.