I vårvinter-skogen

Efter en lång och kall period med vinter, snö och minusgrader så vände det fort och blev blidväder. Det har gått undan med snösmältningen. Det är inte mycket snö kvar i våra skogar nu.

På vissa håll har vatten samlats och frusit till is under den kalla perioden. Dessa små frusna vattensamlingar smälter nu och sipprar ner till våra grundvattenreservoarer. Här nedanför är en sådan vattensamling som finns i kottmosseskogen.

När det blev mildare så väcktes en del insekter till liv. Bland annat vintermyggor, som man ofta kan se svärma eller sitta uppepå snön på vårvintern. Det finns fyra arter av vintermyggor i Sverige. De ser nästan ut som små harkrankar, men de är närmare släkt med våra vanliga myggor. I bilden nedanför sitter en och vilar sig på snön.

Vintermygga – Trichoceridae

Vid Flobostigen såg jag en fin presentspindel som kröp uppepå snön i blidvädret. Du kan se den i bilden här nedanför. Denna spindel har fått sitt namn på grund av att hanspindeln ger honan ett nydödat inspunnet byte i ”friar-present”. Sedan är det upp till honan att acceptera denna gåva eller inte. Om honan tar emot presenten så är det fritt fram för parning medan hon äter. Naturen är bra sinnrik och påhittig. 🙂

Presentspindel – Pisaura mirabilis

Jag har också varit och tittat till den lilla Strömstaren i Strömsholms kanal. Den här dagen satt den och vilade sig i iskanten.

Strömstare – Cinclus cinclus

När snön nu smälter så kan man se att det ligger drivor med granskott under vissa granar. Jag har ofta undrat över det fenomenet. Nu har jag fått veta att det är ekorren som biter av skotten när den äter det som ska bli hanblommor på granen. Blomknopparna innehåller pollen, som i sin tur innehåller råprotein, kalcium och andra viktiga näringsämnen. Även nötskrika och korsnäbb livnär sig på dessa granblommor under vintern. När det ligger skott i drivor under granarna, så tyder det på att det blir ett rikt blomningsår för granen. Det är honblommorna som blir kottar efter att ha blivit pollinerade med hanblommornas pollen.

Granskott på marken

Naturen är verkligen vacker alla årstider på året. Bara man ger sig tid att hitta skönheten. Bara ett kalt träd mot en (nästan) blå himmel är skönhet tycker jag. Här nedan kom visst ett skatbo med överst i bilden också.

I väntan på våren

Fågelsången har tilltagit dessa dagar. Mest är det talgoxen man hör, men ibland hör man någon annan som också stämmer in i vårkören. Visst är väl detta en ljuvlig och hoppfull årstid?! ❤

Jag såg till och med en fluga idag när jag stod och solade vid väggen till vårt gamla flygbevakningstorn här i Fagersta. Otroligt hur snabbt naturen vaknar till liv ändå. 😀

Vårens första fluga

Sista bilden får bli på en lustig figur som jag mötte i vårvinter-skogen idag. Det såg ut som någon med näbb som pekade med vingen. Du kanske ser något annat? Det är roligt med fantasifigurer i skogen.

Fantasifigur i skogen

❤ Tack för nu och ha en fin helg! ❤

6 reaktioner på ”I vårvinter-skogen

  1. Härligt fina bilder. Snön smälter och fåglarna kvittrar. Vårkänslorna börjar vakna härligt kram 😍🙏❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.