Frafjord och Månafossen

Söndagens tur gick till Frafjord som är en liten plats längst inne i fjorden ungefär 5 mil härifrån. Vägen dit var vacker och följde fjorden längs bergskanten. Vi stannade till vid cachen Fjords of Norway och njöt av utsikten härifrån.

Fjords of Norway

Utsikt över fjorden

Vi skulle till ett event i Frafjord, men innan dess hade vi gott om tid att se oss omkring. Här ligger den berömda Månafossen som har ett fritt fall på hela 92 meter. Dit hade vi bestämt oss för att ta turen upp. Det var ganska brant stigning upp till utsiktsplatsen och på de värsta ställena fanns det en kätting att hålla sig i för att dra sig uppåt. Det var verkligen mödan värt att kämpa sig upp här för fallet var fantastiskt vackert där det såg ut att komma rätt ut ur berget. Ett litet bildspel:

Detta bildspel kräver JavaScript.

De flesta nöjde sig med att titta på den här utsikten och vände sedan nedåt till parkeringen igen, men vi hade anledning att fortsätta vår tur till den andra sidan, för där låg cachen Over Månefossen som vi förstås ville logga när vi var här. 🙂 Man kom upp till riktiga fjällvärlden.

Fjäll-landskap

Fjäll-landskap

På bilden ovan ser man fjällgården Mån långt ner till höger. Mån är en övernattnings-stuga här i fjällvärlden med plats för 34 personer. Vi såg ett gäng som hade tung packning och fiskeutstyrsel. De var förmodligen på väg lite längre in bland fjällen. Man blir bra sugen på att göra en lite längre fjällvandring, men den här dagen nöjde vi oss med att beundra utsikten.

En fjäll-Annika

En fjäll-Annika

Här var vi framme till vårt mål alldeles ovanför fallet och kunde efter en liten stund hitta cachen och vända tillbaka neråt igen.

Vattnet innan fallet

Vattnet innan fallet

På vägen ner gick vi förbi Månafossen light och här fick man en annan vinkel på vattenfallet. Här kändes som att man kunde ha varit i en annan del av världen. Så fint med de grönklädda klippväggarna.

Regnskogen?

Regnskogen?

En helt annan vy

En helt annan vy

Efter den här fina turen som tog ett par timmar så åkte vi ner till Frafjord för att delta i eventet Saying hello to Norway! Det var ett par geocachare från Belgien som höll i eventet. De skulle göra en riktig långvandring runt Lysefjorden under ett par veckors tid, men ville innan dess passa på att träffa lite lokala cachare.

Eventet längst inne i fjorden

Eventet längst inne i fjorden

Det var trevligt att träffa både nya och numera välkända ansikten. Kul att prata lite caching med likasinnade.

Här nedan är en bild på eventplatsen som vi tog innan eventet. Man ser piren sticka ut framför fiskestugorna.

Eventplatsen

Eventplatsen i Frafjord

Här är en bild på några andra fiskehus.

Hus i Frafjord

Fiskehus i Frafjord

Som ni ser så var det här mitt ute i vildmarken. Det fanns en camping och några hytter. Här är ett par bilder på utsikten ut över fjorden.

DSC_3118

Frafjord View

Frafjord View

Frafjord gångbro

På vägen hem sken solen upp och vi fick ett par fina stopp med tillhörande cacher förstås.

Ett fint stopp

Ett fint stopp

Så här fint var det vid Osen, en plats där fjorden gick in i en liten vik.

På vägen hem

På vägen hem

Hem kom vi trötta men otroligt nöjda och påfyllda efter en dag med många härliga vyer och upplevelser.

Tack för nu och ha det gott! 

4 reaktioner på ”Frafjord och Månafossen

  1. Norska fjordar är bara så fina! Vatten är fascinerande i alla former. Gillar bilden med gården Mån i dalgången. Saknar mina fjällvandringar. Vilka gröna färger på väg ner från Månafossen! Påminner om Island. Fortsätt ta dessa fantastiska bilder och blogga på!

  2. Underbara bilder och vilka fina vattenfall. Norge är verkligen vackert. Vi ses på fredag!!!! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.