Längs Figgjoälven

Idag fick vi äntligen en vindstilla dag med lite sol. Vi passade på att ta en tur till Øksnevad. Uppe på Helleberget var det fin utsikt ut över landskapet. Häruppe låg det strategiskt en fornborg under järnåldern och vid foten av berget har det legat en stenåldersbostad.

Utsikt från Helleberget

Utsikt från Helleberget

Vår tur gick vidare ner till Øksnevad videregående skole (motsvarande svenskt gymnasium). Här går en natur- och kulturstig som ungdomarna från skolan har skapat. Först gick vi genom Trollskogen.

Trollskogen

Trollskogen

Det var en förtrollande upplevelse. Hasse fick gnugga sig i ögonen för han tyckte nästan att jag bytte skepnad där ett tag. Hi hi! 😉

En kuslig figur

Förtrollad Annika?

Här fanns en fin björkskog.

Björkskog

Björkskog

Nere vid Figgjoälven låg det ett fint vindskydd med grillplats.

Vindskydd

Vindskydd

Här ligger ett av stegen i en geocache som heter Gangsteinane. Gangsteinane är ett väldigt gammalt vadställe där stenarna ligger på flera rader tvärs över älven. Tyvärr var vattenståndet så högt att de flesta stenarna låg under vatten, men vi anade i alla fall en av övergångarna tror vi.

Vadställe över älven

Vadställe över älven

Det var i alla fall härligt att gå här längs älven den här fina januari-dagen. Här kommer ett litet bildspel med fler av våra intryck från promenaden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Visst är det underbart nu när man faktiskt märker att dagarna har blivit längre och ljusare. Idag gick solen ner 16:23 här på Vestlandet. 🙂

Tack för oss och ha en fin vecka!

14 reaktioner på ”Längs Figgjoälven

 1. Så vackra motiv och färger Annika! (Även om man inte väntar sig en Jeti i de norska fjällskogarna.)
  När videkissarna visar sig då är väl ändå våren på gång!
  Har pulsat i blötsnö idag men just nu slog det om till minusgrader hemmavid i Källfallet!
  Blir mer och mer impad av det norska landskapet och de fina färgerna. Det måste nog bli en god tur västerut om inte alltför länge.

  • Tack Bengt! 🙂 Ja det kan verkligen rekommenderas, det finns så otroligt mycket fina turmål häromkring. Vi har fortfarande så mycket att upptäcka inom rimliga avstånd. Saknar faktiskt snön lite, men vi ska ta en tur upp till snön endera helgen. Kram och hälsa Eva!

 2. Jättefina bilder, trollet på trollstigen var ju spännande, kanske hen vaktar den fina naturen!!!! ❤ Kram

 3. Hej Annika. Vandring langs vand er det bedste jeg ved, og det er jeg ikke alene om, ser jeg 🙂 Det er mærkbart, at vi går lysere tider i møde ❤
  De har fortryllende trolde i Norge 😯 ❤
  Mange gode hilsner,
  Hanna

  • Ja visst är det speciellt att vandra vid vatten. 🙂 Och att det sedan finns en massa intressant och gammal historia gör inte saken sämre precis. Tack Hanna och mange gode hilsner tillbake! ❤
   //Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.