Efterdyningar

Den utlovade rapporten efter stormen kommer här:

Vi och vårt lilla hem klarade de hårda stormvindarna relativt bra. Det blev en lång och ganska sömnlös natt då de värsta vindarna ven och skakade i knutarna. På söndagen gick jag ner till havet och där såg man spåren efter Ninas härjningar. Se bara hur kraften från vågorna har ätit sig in på sanddynerna och skapat riktiga raskanter. Det försvann nog nån meter av våra fina strandängar.

Sargat landskap

Sargat landskap

Allt ”hö” som ligger på stranden är det som lossnat när sanddynerna fick ge vika för stormens vågor. Här nedan satt en kråka och stirrade ut mot havet. Han såg lite chockad ut, som om han funderade över vad som egentligen har hänt.

Vad hände?

Vad hände?

Det här däcket i bilden nedan hade nog legat ett tag på havsbottnen innan det fick följa med stormvågorna upp på land. Man såg rötter och stammar sticka upp efter alger och havsväxter.

Blomlåda?

Blomlåda?

Efterdyningarna var inte så pjåkiga. Här skummade vågorna in över stenarna på Rægestranden.

Havet kokar

Havet kokar

Det var riktigt skum som låg i kanterna. Nina har visst tuggat fradga. Galen storm. 😉

Stormens fradga

Stormens fradga

Här i Rogaland var vindrekordet för Nina 45,6 meter per sekund ute på en ö som heter Eigerøya. Här på Sola där vi bor var det ”bara” uppmätt 23,9 meter per sekund.

Det var några vindsurfare ute och utnyttjade söndagens ”efter-stormen-vindar”.

Surfar med vind

Surfar med vind

Det var en liten rapport om stormens härjningar här hos oss. Hoppas den har varit nådig då den gick över gränsen och blev till Egon i Sverige.

Ha en fin vecka!

12 reaktioner på ”Efterdyningar

  1. Man får stor respekt för naturens krafter! Berörande med kråkans eftertanke ❤ Skönt att höra att allt är väl! Ni fick förankra husvagnen flera gånger hörde jag! Här blev det snön som påverkade trafik och samhälle! Fönstren fick en "julig" inramning med den lätta snön som yrt upp och fastnat. Vi fick åka i 40 km/h på väg hem från Romme! Och det bet i kinderna i backen! Friskt och njutbart ändå på nåt konstigt vis! Kram och ha en bra vecka! 🙂

  2. Ja det är både härligt och lite läskigt med naturkrafterna. Har fått stor respekt för just stormar och vind efter vår tid här på Vestlandet. Det verkar ha kommit mycket snö därhemma. Hoppas den får ligga kvar när den nu har kommit så ni kan åka lite skidor på längden också. 🙂 Längtar efter snön faktiskt. Kram på er fina Karbenninggäng! ❤

  3. Intressanta bilder, undrar hur länge sanddynerna står pall mot högre vattenstånd och fler stormar? De måste väl ursprungligen ha bildats av flygsand som blivit bevuxet med gräs?

    • Ja man undrar hur länge sanddynerna står emot och hur mycket erosionen och havet tar av landskapet som tidigare har höjts sedan istiden. Ja de är nog bildade av flygsand som fortfarande bildar sanddyner. På ett ställe där vägen går nära havet får de ploga bort sanden när det har drivit igen för mycket. 🙂 Kram!

    • Tack Hanna! ❤ Ja man har väldig respekt för naturens krafter när de är på sitt värsta. Jag hoppas att det inte kommer fler stormar den här vintern. Ha det gott!

  4. Oj vilka krafter!!!! Man har respekt för naturens krafter! Skönt att ni klarade husvagn och förtält. Det är också vackert med dom stora vågorna som väller in mot land. Kram och ha det gott!!! ❤

    • Ja det är både läskigt och fascinerande med naturens krafter. Havet är också så fascinerande i alla väder och det förändras ständigt. Ingen dag är den andra lik. Kram och ha det bra därhemma! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.