En rapport från Juniskogen

Vilken sommarvärme det blev här i Juni. Det går så fort i naturen nu, så man hinner nästan inte njuta av en blomma innan blomningen är över. Nu blommar skvattram på mossarna.

Blommande skvattram

De har så vackra blommor och de doftar så kryddigt och gott. Det verkar insekterna också tycka. Se bara på denna fina slamfluga i bilden här nedanför och hur den gottar sig i blommorna. 🙂

Slamfluga på skvattram

En annan fin blomma är vattenklöver. Se vilka snygga snirkliga blommor de har.

Blommande Vattenklöver

Vattenklöver växer i vatten och dessa växte vid Ötjärnsmossen här i Fagersta. Här nedan ser du en blomma och en massa blad som sticker upp ur vattnet. Vattenklöver är den enda arten i sitt släkte vattenklövrar.

Vattenklöver vid Ötjärnsmossen

Nere vid Uggelbo såg jag en gräsandshona med tio små dunbollar.

Gräsand med ungar

Tyvärr hade jag lite motljus, men i bilden här nedanför kan man ändå ana hur söta de är.

Gräsandsungar

Den här fina ekorren i bilden nedanför satt och mumsade på en grankotte när jag och min mamma gick en tur i kottmosseskogen. Så gulligt den satt med foten som stöd mot grenen. ❤

Ekorrn satt i granen

Vi mötte också en vanlig groda. Den var ungefär 5 cm lång, satt alldeles stilla och lät sig fotograferas och efteråt tog den ett långt och imponerande hopp på en halvmeter. Tänk att kunna hoppa tio gånger sin egen längd!

Vanlig groda – Rana temporaria

När jag cyklade till mina föräldrar mötte jag den här haren i bilden nedan. Den satt länge stilla och bara tittade. Kanske satt den och vilade sig på kvällskvisten? Eller så trodde den att den var osynlig bakom grässtråna. 😀

Harens sitter och vilar

Det kom en skata hoppande för att kolla läget, men haren satt kvar. Inte förrän en kopplad hund närmade sig satte den fart och sprang in i skogen igen.

Skatan kollar in haren

Tidiga mornar och kvällar är det fantastiskt att vara ute i skogen. Fåglarna sjunger ännu intensivt, även om det börjar avta lite nu när vi närmar oss midsommar. Fjärilarna flaxar fortfarande omkring, fast inte i lika stor omfattning som för ett par veckor sedan. Här nedan sitter en liten Svartribbad vitvingemätare och tar igen sig på ett grässtrå.

Svartribbad vitvingemätare

Detta var en liten rapport om livet i Fagersta-skogarna. 🙂 Hoppas att du också har möjlighet att ge dig ut och njuta av den fantastiska naturen och sommaren.

 Ha nu en fin vecka!  

10 reaktioner på ”En rapport från Juniskogen

  1. Underbara bilder på naturen. Så fint att få se skvattram i blomning. tack kram ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.