Gaustatoppen

Nu är vi riktigt påfyllda efter en underbar helg tillsammans med nära och kära i Norges fantastiska natur. I fredags mötte vi upp mina föräldrar och min son Emil i den lilla byn Rjukan. Tanken var att spara in lite av den 90 mil långa resan och möta upp dem en bit på vägen. Nu blev det att vi åkte 33 mil och de åkte 58 mil. Efter jobbet på fredagen gav vi oss iväg över berg och dalar. Vi kom fram till ”Rjukans hytter & camping” sent på kvällen och där slog vi upp vårt kära taktält i halvmörker. 🙂 Vi somnade gott uppe på taket och Emil sov i förtältet (delen som hänger ner). Mina föräldrar hyrde en liten hytte.

Morgonsol på Gaustatoppen

Morgonsol på Gaustatoppen

Tidigt på lördagens morgon vaknade Emil och jag av ett dånande, knakande och brakande. Det var en bit av bergväggen som sprack, lossnade och brakade ner i dalen. Tyvärr hann vi aldrig ut för att se exakt var det var, för bergskanten var full av nedfallna klippblock, men det var lite kusligt. Vi kom iallafall upp väldigt tidigt och fick se morgonsolen lysa så fint på Gaustatoppen, ett fjäll som reser sig 1883 meter över havet.

Gaustatoppen

Gaustatoppen

Gaustatoppen räknas som Norges största utsikt, mätt efter utsikts-areal och det sägs att man en vacker dag ska kunna se en sjättedel av Norges fastland härifrån. Vi hade förstås planerat in ett besök på den toppen när vi ändå var här i närheten. 🙂 På bilvägen upp gjorde vi några stopp och beundrade utsikten ner i dalen.

En bit upp

En bit upp

Närmare fjället blev vi lite oroliga över molnen. Är toppen inbäddad i moln så ser man ju ingenting. Men här var det fint.

Närmare fjället

Närmare fjället

Upp till Gaustatoppen går Gaustabanen, en helt unik bergbana som går inne i själva fjället upp till 1800 meters höjd. Den börjar med ett skramligt litet tåg som horisontalt går 860 meter rakt in i berget.

Gaustabanen del 1

Gaustabanen del 1

Det finns plats för 10 personer åt gången och tåget går ungefär var tionde minut. Det var lite läskigt  och skramligt men samtidigt riktigt spännande och kul.

Vi åker in i berget

Vi åker in i berget

När det här tåget stannade så var det tågbyte långt härinne i fjället, det kändes lite flummigt. Denna gång gick banan uppåt.

Tågbyte djupt inne i fjället

Tågbyte djupt inne i fjället

Gaustabanan blev färdig 1959 och var till en början väldigt hemlig och sluten. Den bekostades av NATO och användes under kalla kriget då man bedrev signalspaning uppifrån toppen. Numera är bergbanan öppen för turister. Den var en riktigt häftig upplevelse att åka. Här sitter vi i den ena delen av vagnen tillsammans med ett norskt par. Mannen skojade och sa: ” Vi er ikke uroliga. Vi er livredde! ” 😀

Halva vagnen

Halva vagnen

Vi kom i alla fall upp till slut till 1800 meters höjd. Där fanns det en kaffestuga och ett torn. Utsikten var redan här otroligt vacker.

Härlig utsikt

Härlig utsikt

Mina fina föräldrar på bilden ovan. Molnen skingrades efterhand och vi påbörjade vandringen mot själva Gaustatoppen. Den var inte så lång, men ganska så besvärlig, då den smala eggen bestod av stora och ännu större stenblock.

Vi går på eggen

Vi går på eggen

Bilden här ovanför på eggen har min son Emil tagit. Här kommer ett bildspel från Gaustatoppsvandringen.

Vandringen till Gaustatoppen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Till slut var vi helt på toppen och kunde föreviga oss 1883 meter över havet.

1883 m.ö.h.

Vi på Gaustatoppen

Avslutar med en lite närmare bild av denna  fascinerande bergstopp. Vilka häftiga fåror som går nerför berget. Där brukar folk åka på skidor och snowboard på vintern. Det satt stora skyltar när man kom ut från Gaustabanen att här åker man skidor på egen risk.

Gaustatoppen

Gaustatoppen

Vi kan varmt rekommendera en tur till Rjukan och Gaustatoppen. Turen till toppen är besvärlig men inte alltför lång och jobbig. Gaustabanan var en riktig upplevelse i sig och väl värd sina 350 norska kroner för tur och retur. Nästa inlägg blir lite mer från Rjukan och från Vemork där dramatiska händelser utspelade sig under andra världskriget.

Tills dess – ha det så gott!

5 reaktioner på ”Gaustatoppen

  1. Så fina bilder, som vanligt. Alltid trevligt med besök hemifrån, eller hur? Och tur med vädret också 🙂
    Verkar som om man borde planera in en Norgesemester bara för att det är så vackert. Absolut inte för att det kanske finns en burk där, eller ett par. 😉

  2. Vilken underbar helg vi hade tillsammans! Härliga kort ni har tagit. Ja men är verkligen uppfylld av allt det vackra som Rjukan hade att erbjuda. Gaustatoppen var en mycket speciell upplevelse, vilken utsikt, fantastiskt. Tack för en härlig helg och härliga bilder. Britt Marie och Ulf

  3. Vilken mysig helg ni har haft. Otroligt vilka vyer på bilderna och väldigt vacker natur! Myspys att få umgås med Emil och mampap förstår jag. Kram. Saknar er!

  4. Är det bara för mig där det saknas ett antalt bilder i början av sidan? Första bilden är tågbytet i berget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.