Septembersol vid fjord och hav

Nu har hösten börjat kännas av även här på Vestlandet. Det har varit en lång period av regn och blåst, det börjar bli kortare dagar och stjärnorna lyser så gnistrande fint när nu molntäcket har lättat.

Jag har slitit med en seg hosta och förkylning och inte orkat göra så mycket förutom att jobba. Men den senaste veckan har det börjat lätta på alla fronter och septembersolen har strålat på oss så skönt.

Jag hade ett par lediga dagar i veckan och gav mig ut till havet för att njuta av sol, vind och vatten.

Förmiddagsfika

Förmiddagsfika

Åh jag har saknat att gå här vid vår strand och se det förunderliga havet som ständigt förändras med väder, vind, ebb och flod. Nu var det lågvatten och många stenar framme.

Vår gröna kulle

Många stenar på stranden

Det är fortfarande förvånansvärt grönt här, men det beror nog på att vi ännu inte har haft några frostnätter.

Den här kullen på bilden nedanför gömmer en bunker med gångar och flera rum att gå in i. Där är det spännande att gå på upptäcktsfärd.

Bunker hill

En grön bunker hill

I lördags gav vi oss ut till Lundsneset som ligger ute på ön Hundvåg. Här finns det en fin cachingrunda som heter Barnas Georunde. Det var en härlig tur och lika kul om man är vuxen med barnasinnet i behåll. 😀 Gömmorna var kreativa och spännande. Det var också väldigt fint att gå här vid fjordens kant i solen.

Hasse på tur

Hasse på tur

Det låg en oljeplattform en bit ut i fjorden. Det var intressant att se en sådan på lite närmare håll. Kolla in båten som ligger till vänster intill plattformen för att få lite perspektiv.

Gigant i fjorden

Gigant i fjorden

Här på Lundsneset var höet nyslaget och det doftade ljuvligt. Inte dåligt för att vara sent i september. Man fick riktig sommarkänning. 🙂

Nyslaget hö

Nyslaget hö på Lundsneset

Vi hade med oss fika och hittade ett fint fikaställe. Fast vi ser lite skumma ut på bilden så var det riktigt mysigt. 😉 He he!

En fika på turen

En fika på turen

På ett ställe kom vi förbi ett konstverk i form av en stor sjöstjärna.

Stor sjöstjärna

Stor sjöstjärna

En ensam svan simmade i fjordkanten.

Ensam svan

Ensam svan

Det var en otroligt fin och omväxlande runda och att dagen var så fin gjorde inte det hela sämre. Mot slutet kom vi till mera bebyggda trakter.

Stämningsfullt

Stämningsfullt

Idag gjorde vi en mindre tur till ett litet skogsområde som ligger här i Sola. If you go down to the woods heter den lilla serien som ligger i delvis snårig och lummig skog.

Grönt och lummigt

Det var en liten lagom promenad i omväxlande terräng. På ett ställe stötte vi ihop med tre generationer geocachare. En bestefar som sitter några meter upp i ett träd med pennan i högsta hugg – det kan ju inte röra sig om något annat än geocachare 😀

Vi mötte också en trollslända eller øyenstikker som det heter på norska. Har du sett vad söt han är i ansiktet? Nästan som en sagofigur eller en nallebjörn.

Söt trollslända

Söt trollslända

Han ser väldigt nöjd ut i alla fall. Och vem är inte det när solen skiner så skönt och vintern känns långt borta. 🙂

Vi hoppas på flera sådana här ljuvliga höstdagar med sol, klar luft och givande turer. Vi vill gärna hinna ta turen till Kjeragbolten innan den här säsongen är över, men allt hänger på bra väder och att vi är friska och har orken. Vi får hålla tummarna. Annars får den finnas med på ”att göra”-listan till nästa säsong.

Avslutar med ett litet galleri som går att klicka på för större versioner av bilderna.

Nu börjar snart en ny vecka och vi går med stormsteg in i Oktober. Huj vad tiden går undan! 😮

Vi planerar att göra om bloggen lite, genom att välja en annan utformning här på wordpress, så bli inte förvånad om den plötsligt ser lite annorlunda ut än den brukar. Ge oss gärna feedback på vad du tycker om förändringen.

Passar på att önska alla en fin vecka! Ha det gott! 

6 reaktioner på ”Septembersol vid fjord och hav

  1. Fint som vanligt. Vilken skiftande natur ni har! Fantastiskt! Tack för alla fina bilder och för att ni håller oss uppdaterade.

  2. Tackar som f-n för att ni fortsätter bjuda in oss i ert äventyr!!! =) Ni ser ut att ha det så bra som ni ska ha det!!!

  3. Vilka härligt soliga dagar och hösten har ju inte kommit så långt hos er. Det är så vackert och trollsländan blir jag kär i så söt!!!! Tack för fina bilder. Ha det så bra!!! Kram !!!

  4. Ännu ett inlägg som förgyller min tillvaro, denna gång är det den begynnande hösten som fylls med vackra foton och inspirerande läsning. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.