Gold Beach i Normandie

 

Efter vårt besök vid Omaha Beach så åkte vi en mil österut till Gold Beach. Här finns en fin ställplats där vi kunde övernatta i husbilen högt över havet med härlig utsikt.

Gold Beach

Dagen D, den 6 Juni 1944, var Gold Beach kodnamnet för den mittersta landstigningsplatsen i Normandie. Här landsteg närmare 25.000 brittiska soldater och förlusterna var inte fullt så stora som vid Omaha Beach. Under de första timmarna av operationen förlorade 500 man sina liv här (jämfört med Omaha Beach: ca 3000). Det är ändå hemskt att tänka på att så många unga män sändes rakt in i döden då de möttes av tyskarnas kanoner och infanterield. Här vid Gold beach har man bevarat de tyska bunkrarna och kanonerna vid Le poste de Commandent.

Lite mer statistik från Dagen D finner du via den här länken: www.history.com. Hela kusten här i Normandie bär spår efter andra världskriget, både på land och ute till havs. I bilden nedan syns märkliga betongblock i vattnet.

Spår från WWII

Geologiskt så är den här kusten väldigt intressant med sina guldgula klippor som består av 160 miljoner år gammal havsbotten. Du kan tydligt se lagren som består av kalksten och lera om vartannat. Här på Gold Beach finns en Earthcache där man fick lära sig mer om hur dessa klippor skapades. Erosionen har skapat flera håligheter där man kunde gå in i små grottor.

Gold Beach, Normandie

Längre bort på stranden hade klipporna rasat. I bilden här nedan syns också de speciella betongblocken ute till havs.

Spännande kust

Det var en väldigt spännande miljö här som påminner lite Gotland med kalksten, raukar och fossiler.

Det blev Omaha Beach (tidigare blogginlägg) och Gold Beach som vi besökte denna gång. Det finns otroligt mycket kvar att se och upptäcka i det här området, men vi behövde röra oss hemåt och norrut. Då vi lämnade Normandie vid soluppgången kände vi båda att vi vill tillbaka någon gång i framtiden. ❤

Soluppgång i Normandie

I nästa blogginlägg kommer vi visa lite bilder från våra sista dagar ute på denna Europatripp. Vägen hem genom Holland, Belgien, Tyskland och Danmark. 🙂

Tack för oss och ha det gott!

2 reaktioner på ”Gold Beach i Normandie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.