Omaha Beach

Ett av våra mål under vår Europatur var Omaha Beach, vid Atlantkusten i franska Normandie. Det var på denna strand som Andra världskriget avgjordes på Dagen D, den 6:e juni 1944, då 156.000 soldater landsteg här och lyckades överraska tyskarna. Då vi närmade oss havet sent på eftermiddagen åkte vi rakt in i dimman. Man såg inte så mycket av varken havet eller stranden.

Monument vid Omaha Beach

Vi gick runt och beundrade monumentet och valde därefter att övernatta i vår husbil på parkeringen här vid stranden. Nästa morgon såg platsen lite annorlunda ut i morgonsolen. 🙂

Monument Omaha Beach

Vi gick en promenad längs stranden för att begrunda denna historiskt så viktiga plats.

Efteråt åkte vi upp till den berömda Amerikanska kyrkogården. Här finns ett stort besökscentrum där man kan se bilder, filmer och läsa information om dessa avgörande dagar. Då vi skulle gå in i byggnaden så möttes vi av vakter och en stor säkerhetskontroll. Det var ungefär som på en flygplats: ryggsäckar och väskor åkte på ett band där de röntgades och människor fick gå igenom en metalldetektorbåge. Jag blev lite iskall där ett tag då den stora säkerhetsvakten frågade om jag hade en kniv i ryggsäcken. Hade jag glömt kvar campingkniven? Vi hade ju ingen aning om att det skulle vara värsta säkerhetspådraget för att komma in här. De letade igenom ryggsäcken och det visade sig vara batterierna till gps:en som sett ut som en kniv. Puh!

Då vi kom ut från byggnaden gick vi ut till själva kyrkogården och de 9.387 gravarna. Det var starkt att se hur många soldater som miste livet i denna militära aktion. Fält efter fält med dessa vita kors.

Platsen andas en stillhet där den ligger högt över havet och kyrkogården är otroligt välskött och amerikanskt storslagen.

De flesta av korsen har namn, men vi såg också några stycken okända soldaters gravar med denna text ingraverad. (se bild nedan)

Okänd soldat Omaha Beach

I bilden här nedan ser du utsikten från kyrkogården och ner mot havet. Förr fanns det promenadvägar från kyrkogården och ner till stranden, men numera är de stängda och hela områden kring gravarna är omgärdat av staket och bevakning.

Utsikt mot stranden, Omaha Beach

Då vi gick häruppe och tittade ner mot havet så såg vi en grupp människor som vadade i strandkanten. Vad detta var för något har vi ingen aning om? Kanske en grupp amerikaner som vandrade i fädrenas fotspår?

Vadande grupp, Omaha Beach

Vi lämnade kyrkogården och gick ner mot stranden. Vi passerade en bunker och ännu ett monument.

 

 Det finns förstås massor av geocacher i detta betydande område. Vi loggade bland annat den gamla och välbesökta virtuella geocachen Omaha BeachDet var lågvatten vid vårt besök och strandremsan var extra bred.

Då vi kände oss nöjda vid Omaha Beach åkte vi österut till Gold Beach som också är en betydande plats för dessa dagar som förändrade världshistorien. Det kommer vi att berätta mer om i nästa blogginlägg.

Tack för nu och ha en fin dag!

3 reaktioner på ”Omaha Beach

  1. Pingback: Gold Beach i Normandie | Myrhammar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.