Lilla Älgsjön

Efter förra helgens lyckade övernattning på Björnö, så blev jag sporrad och längtade åter ut i skog och mark. Hasse var inte lika intresserad denna gång, så jag bestämde mig för att göra en egen vandring till Lilla Älgsjön. Lilla Älgsjön ligger några kilometer norr om Fagersta. Här möts Bruksledens etapp 15 (från Fagersta) och etapp 23 (från Norberg). Vid Lilla Älgsjön har vi övernattat många gånger och upplevt nästan alla tider på året. Det är en fantastiskt vacker plats mitt ute i skogen och vildmarken. En plats som jag gärna återvänder till igen och igen. Från vår dörr är det ungefär 6 kilometer att gå till Lilla Älgsjön. Bruksleden går ju genom många kommuner, och här i Fagersta är de duktiga på att märka upp leden så att det blir tydligt vart man ska och när stigen viker av åt ett nytt håll.

Vid Lilla Älgsjön finns en fin övernattningsstuga. Här är kommunen också duktiga med underhåll, den målades i höstas och fick en ny trappa.

Lilla Älgsjön, övernattnings-stuga

Jag siktade förstås på att övernatta i vindskyddet med utsikt ut över sjön. Isen låg ännu kvar på sjön, men det dröjer nog inte allför länge innan det blir islossning här också. Det var lite soldis under eftermiddagen. Det är så underbart att bara vara ute i naturen och låta tiden komma och gå.

Fåglarna kvittrade och i kvällningen tände jag en brasa för att laga lite mat.

En brasa vid Lilla Älgsjön

Plötsligt hörde jag höga röster som kom närmare och närmare. Det visade sig vara fyra unga grabbar som hade tänkt att fiska (med kastspö) och grilla. De fick snart ändra om sina planer då de såg att isen ännu låg på sjön. Visst är det roligt med sällskap i skogen, men det var rätt skönt när ungdomarna vände tillbaka, när deras röster ekande ebbade ut allt längre och längre bort. Skönt när lugnet åter sänkte sig över Lilla Älgsjön. 😉 Det blev en fantastiskt vacker solnedgång.

Solnedgång vid Lilla Älgsjön

Även efter solnedången fortsatte himlen sitt skådespel med nästan hela färgpaletten. ❤

När det var dags att krypa ner i sovsäcken hade fåglarna tystnat. Det var mörkt, men inte kolsvart. Man anade trädens konturer och den ljusa isen nere på sjön. Det knastrade lite från glöden och en stund föll det ett lätt regn som smattrade i vindskyddets tak. Det var riktigt sövande. Jag somnade gott och vaknade i gryningen av att fåglarna började sjunga igen. Snart syntes solens strålar på andra sidan sjön.

Morgonvy inifrån vindskyddet – Lilla Älgsjön

Det var nog ett par minusgrader, för det var en ishinna på vattenpölarna. Det var så varmt och skönt inne i sovsäcken och mysigt att bara ligga och lyssna på fåglarna. Till slut fick jag ändå lämna värmen i sovsäcken, gå ut i kylan, klä på mig och sätta igång en brasa.

Frukost på gång – Lilla Älgsjön

Tidigt på förmiddagen var det dags att vandra tillbaka. Jag såg fin skägglav i solen, färsk älgspillning och över mig flög några svanar i sträck.

Jag gick sakta genom skogen för att inte skrämma bort eventuella djur. När jag kom till en solig glänta tog jag en paus, tog av mig ett lager med kläder och njöt av april-solen en stund.

Vilopaus i solen

När jag kom hem var jag riktigt trött, men otroligt nöjd med min vandring och mitt dygn ute i naturen. Det blir som en helt annan dimension när man är ensam ute på vandring och övernattning i skogen. Naturens ljud blir så mycket tydligare och samhörigheten med allt omkring en blir starkare. Det gör gott för sinnet och själen. Sista bilden blir ännu en bild från den vackra solnedgången vid Lilla Älgsjön.

Solnedgång vid Lilla Älgsjön

Ha en fin kommande vecka! 

6 reaktioner på ”Lilla Älgsjön

  1. Härligt Annika. Stillheten i naturen är underbar. Så vackra bilder. Himlen är fantastisk med alla färger. Tack för inspirationen vi gick ut halv åtta och var ute tre timmar kram 😍💜💖

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.