Karmøy och Skudeneshavn

I helgen gjorde vi en tur till Karmøy. Till Karmøy kommer vi genom att åka norrut via andra öar, det går flera långa tunnlar under havet plus en färja. Så här ser det ut på kartan.

Vägen till Karmøy

Vägen till Karmøy

Vårt första stopp var Ferkingstad. Vi gick en liten tur längs ”den gamle kongevegen” mellan Ferkingstad och Åkra.

Tur längs kongevegen

Tur längs kongevegen

Här finns en plats som heter ”Fishermens Memorial”. Det är ett minnesmonument över alla sjömän och fiskare från Karmøy som aldrig kom hem, utan som gick under ute på havet. Minnesmärket består av ett stenkors, en minnesplatta samt en klockstapel som spelar psalmer på fasta tider.

Klockspel

Klockspel

Vi hade turen att på tillbakavägen få höra klockstapeln spela. Det kändes riktigt andäktigt när tonerna ljungade ut över havet och strandängarna. Vi stannade och lyssnade på hela ”konserten”.

Korset vid havet

Korset vid havet

Nästa stopp blev den lilla byn Skudeneshavn. Denna lilla by räknas som en av Norges bäst bevarade småbyar, den byggdes på mitten av 1800-talet och består mestadels av små söta trähus. Det var härligt att vandra omkring i denna vackra idyll.

Efter denna rundvandring i kvällningen så bestämde vi oss för att försöka finna ett ställe att övernatta på. Vi valde att åka ut på en liten grusväg som korsar Karmøy på tvärsen. Det visade sig vara ett lyckokast. Här fanns vacker skog, ljunghedar, små fina sjöar och dessutom en massa geocacher.

Vi lyckades till och med knipa 3 stycken FTF:er (First To Find) i den nyutkomna cache-serien Burma Trial. 🙂

First to find-vimpel

FTF-vimpel

Vi hittade en underbart fin plats att övernatta på alldeles intill en liten sjö. Tidigt på morgonen innan solen gått upp gick jag ut och det var helt magiskt. Dimman låg över sjön och i svackorna och stillheten var så kompakt att man kunde ta på den. Jag smög mig fram på den lilla grusvägen för att inte störa stillheten och tystnaden. Det var fantastiskt att möta solens första strålar den här morgonen. Här kommer ett bildspel i ett försök att visa lite av magin.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Att vara mitt ute i denna vildmark och se den nya dagen födas var en underbar upplevelse och jag hoppas att bildspelet kan återge lite av den känslan. Efter morgonkaffet åkte vi sakta hemåt och gjorde bara ett par stopp med turer ut i terrängen.

Ognahabn

Ognahabn

Bland annat här vid Ognahabn.

Dimma i Ognahabn

Dimma i Ognahabn

Det är så härligt att vara ute så här på våra lediga dagar och man känner sig så uppfylld av naturen, turerna och vyerna efter en sådan här helg. Det här är riktig livskvalitet! 🙂 Vi avslutar med en bild av den vackra lilla vägen som slingrade sig fram i ett omväxlande och vackert landskap.

Vägen

Vägen i morgondimma

Tack för oss och ha det gott!

7 reaktioner på ”Karmøy och Skudeneshavn

 1. Tack för berättelse och fina bilder, särskilt bilderna på dimman. Tisdagsmorgonen kunde inte ha börjat bättre än med ett inlägg från er.

 2. Så utrolig hyggelig at dere tok tiden til å besøke vår Burma trail.
  Grattis med FTF vimpel!
  Det er vår første satsing på en større løype/tur 🙂
  Vi har prøvd så godt vi kan for å få den variert i vanskelighet og terreng.
  Vi er veldig glade for så flotte og fine tilbakemeldinger dere har gitt oss.

  Håper dere skjønner min Norsk, for jeg er ikke særlig flink til å skrive Svensk 😉
  Ha en videre fin høst! Hilsen Hervik Brothers.

  • Hei och tack! 🙂 Det var en otroligt fin serie med cacher! Den kommer vi att anbefalla till cache-vänner här omkring. Ha det gott!
   //Annika och Hasse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.