Wolframgruvan i Ørsdalen

I söndags tog vi en tur till Ørsdalen. Bara vägen dit var otroligt vacker och spännande. Vi åkte längs vackra vatten på smala vägar.

En fjordlik sjö

En fjordlik sjö

På en serpentinväg kom vi ner mot Ørsdalen och såg den här spektakulära vyn. Se vilka enorma klippblock som rasat ner från berget. Skulle du vilja bo vid den här fjällkanten?

Rasade klippblock

Rasade klippblock

Det var dock en riktigt vacker dal.

Ørsdalen

Ørsdalen

Här i Ørsdalen ligger en gammal nedlagd Wolframgruva som startades i början av 1900-talet och som var mest aktiv under andra världskriget då efterfrågan på wolfram var stor. I slutet av kriget lades den ner. Gruvan ligger i detta mäktiga berg. Hit hade solen ännu inte nått på grund av de höga bergsmassiven.

På väg till gruvan

På väg till gruvan

Här nedan står Hasse på en av slagghögarna som man ser i bilden ovan. Det var fin utsikt ner i Ørsdalen. Här ser man tydligt skuggan som så här mitt på dagen delade dalen mitt itu.

Slagghög

Slagghög

Vi skulle förstås in i gruvan för att söka efter en geocache. 😉 Genom den här lilla öppningen klämde vi oss in i mörkret.

Ingång till gruvan

Ingång till gruvan

Inne i gruvan låg det vatten på en del ställen och väggarna var vitskimrande. Om det har att göra med förekomsten av Wolfram vet jag inte, men det var väldigt vackert.

Wolframgruvan

Wolframgruva

Wolfram är den metall som har den högsta smältpunkten på 3422°C (jämför med järn vars smältpunkt ligger på 1538 °C). Det används vid metallbearbetning och gruvdrift samt i lysrör och glödlampor. Vi gick långt in i den här gruvan. Gruvgångarna delade sig ofta. Här och var låg rälsen kvar.

Ett vägskäl i gruvan

Ett vägskäl i gruvan

Här har vi klättrat upp ett stycke i ett gruvschakt som gick upp i ca 45 graders vinkel. Det var inte helt lätt då det var ganska söndervittrade steg. Man ser reflexerna från min ryggsäck i bilden här nedan.

Klättring i gruvan

Klättring i gruvan

Då vi var funnit geocachen och skulle finna vägen ut igen så missade vi ett vägskäl och kom tillbaka till där vi hade varit för en stund sedan. Det kändes lite kusligt. Tänk att gå runt, runt i de djupa gruvgångarna och inte hitta ut… Vilken väg skulle vi välja? Vänster eller höger?

Jodå, vi hade ett bra system för att hålla koll på vart vi skulle, men det är lätt att missa detaljer i mörkret när allt ser så förvillande likt ut. Vi kom tillbaka till den lilla öppningen som såg ut så här inifrån.

Öppningen

Öppningen

Här följer flera bilder från vår dag i Ørsdalen i ett galleri. (Klicka på bilderna om du vill se dem i större versioner)

Vi hade en fantastisk tur och dag här i Ørsdalen. Hit vill vi återvända flera gånger. Denna dag var gruvan vårt huvudmål, men det finns massor att upptäcka i området och många fina turer att vandra. På vägen hem stannade vid det här vackra vattenfallet. Häruppe på fjällhöjderna var det lite mer höstfärger än vi har fått hos oss nere vid kusten.

Vattenfall

Vattenfall

Till denna dal och till Wolframgruvan hade vi aldrig hittat om vi inte hållit på med geocaching. Det är verkligen ett suveränt sätt att hitta spännande turer och platser man inte ens visste fanns. 🙂

Tack för oss och ha det gott!

12 reaktioner på ”Wolframgruvan i Ørsdalen

 1. Riktigt läckra bilder från insidan! Magiskt med det vitskimrande på väggarna. Bilden ”Ingång till gruvan”: Visst sitter det ett troll och vaktar till vänster. 😉

  • Tack Bengt! 🙂 Ja det var en riktigt spännande gruva. Den hamnar högt upp på topplistan bland gruvor vi besökt. Ha det gott och hälsa Eva och Hannes.

  • Tack Hanna! 🙂 Ja detta var en otroligt flott plats och gruvan var rysligt spännande. Vi vill gärna tillbaka och utforska både dalen och gruvan snart igen. Kjære hilsner fra oss på Vestlandet. ❤

 2. Som alltid, inspirerande berättelser kombinerat med vackra foton. Tack för att ni delar med er av era upplevelser, alltid lika trevligt när mail dimper ner om att det finns ett nytt inlägg på er blogg.

  • Tack för det Niclas! Alltid lika kul att få uppskattning och kommentarer på det vi delar med oss av. 🙂 Ha det bra därhemma i Västmanland.

 3. Jättevackra bilder, häftigt med hängbron att gå över. fin gruva tack för att ni delar med er!! ❤

  • Tack. 🙂 Ja det var en vacker dal och en spännande plats. Hängbron var både häftig och lite läskig att gå på för den gungade mycket och en del brädor hade gått sönder. Kram! ❤

 4. Det var väldigt intressant igen och vackra bilder förstås. Tur att ni vågar er in i gruvan och visar bilder inifrån. Jag hade aldrig gått in där. Möjligtvis med en garnnysta i handen för att hitta ut igen 😉
  Ha det riktigt gott!

  • Ja vi tänkte faktiskt på att ta med ett garnnystan som i den grekiska mytologin. 🙂 Visst var det lite kusligt att ge sig in i mörkret, men mest spännande och intressant. Tack och ha en fin vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.