En tur till kusten och 17:e Maj

Den här veckan har varit intensiv med jobbsökande, besök hos skattemyndigheten och registrering av norska mobiltelefoner med mera. Jag har varit på anställningsintervju och har förmodligen jobb som ”barne-hage-assistent”  om ett par veckor. 🙂

I onsdags kväll var det en fantastisk himmel över campingen. Som en vävd matta av rosa moln.

Himmel över Vølstadskogen

Himmel över Vølstadskogen

På torsdagen tog vi oss iväg på en tur till ner till kusten igen. Det är ju bara några kilometer dit. Vilken lyx.  Ølbergs strand var vacker när vågorna rullade in.

Sola strand

Ølberg strand

Här fanns en häftig klipp-formation med en liten underjordisk bäck. (klicka för större bilder och bildspel)

 I andra änden av stranden ligger Ølberg havn  med fiskebåtar och små hus.

Ølbergs Havn

Ølbergs Havn

Här hittade vi inte någon av cacherna, men det gjorde ingenting, för platsen i sig var värd ett besök. Dessutom har vi ju tid på oss att komma igen. Vi åkte vidare och kom till Vigdelstranden. Där blev det två lite längre promenader. Först upp på ett berg igen. Vigdelstranden View låg förstås högst uppe på en kulle. (Vad annars – vi är ju i Norge ;))

Utsikt över Vigdelstranden

Utsikt över Vigdelstranden

Lite längre bort ligger Vigdel fort som var en del av den tyska försvarslinjen ”AtlanticWall” under andra världskriget. På vägen till fortet mötte vi en massa nyfikna får och lamm. (klicka för större bilder och bildspel)

Vi kom upp till fortet och häuppe blommade berget för fullt.

Blommande berg

Blommande berg

Primulan blommar

Primulan blommar

Det var Gul Primula – en släkting till vår Gullviva, några andra små gula blommor som jag inte vet namnet på och så hittade vi en vild orkidé. Någon som vet namnet på den här?

En lila orkidé

En lila orkidé

Själva fortet var väl inte så häftigt egentligen. Det var plomberat och tillbommat.

Fortet

Fortet

Men vägen dit var värd all möda. Så här fin var utsikten när vi så småningom gick tillbaka mot bilen igen.

Utsikten från Fortet

Utsikten från Fortet

Tänk vilka turer man kan göra på en eftermiddag! 🙂

17 Maj

Till slut ska vi försöka sammanfatta våra bilder och intryck av den stora Nasjonaldagen 17:e Maj. Vi promenerade ner till ”Byen”  Sandnes och tog del av hela den härliga festligheten och det stora 17:e maj-tåget där. Alla var så engagerade, så otroligt finklädda och så glada. 🙂 Här kommer ett galleri med bilder som får tala för sig själva. (Om ni klickar på första bilden så kan ni lätt bläddra igenom bilderna i ett bildspel)

Vilken fantastisk uppslutning av alla stans föreningar och klubbar. Detta är bara ett litet urval, vi har fått sålla för att det inte skulle bli för mycket, men det var en riktig upplevelse. Mot slutet av tåget gick de yviga studenterna (de kallas russer här) i sina röda overaller. De hade så kallade russekort (kort med namn och bild på sig själva samt en kul slogan) som de slängde ut bland publiken. Dessa bilder var åtråvärda hos barnen som samlar på dem och byter med andra.

Grattis Norge och tack för att vi fick ta del av detta firande! 

4 reaktioner på ”En tur till kusten och 17:e Maj

  1. Som vanligt levererar ni utmärkta, intressanta blogginlägg. Så skoj att läsa och få ta del av er upplevelse av vårt vackra grannland! Tänk om vårt nationaldag firades på samma sätt, det vore häftigt. Hoppas att ni har det riktigt bra!! Kramar om!

  2. Återigen fantastiska bilder från härliga Norge. Annorlunda natur än vad man är van vid och vackert!!! Kul Annika med barnhageassistent då får du antagligen vara ute mycket i sommar. Mysigt med 17 maj-paraden. Härligt engagemang. dom har i Norge för sin nationaldag. Tack för härliga bilder!!!

  3. Tack för fina bilder, kul och se uppslutningen på nationaldagen. Har tydligen fått en sportklubb uppkallad efter mej, trots mitt ringa sportintresse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.