Vackra Jæren

Igår var vi på Geocachingeventet Jæren 2014. Jæren är namnet på kustlandskapet här där vi bor och det sträcker sig från Stavanger och 65 kilometer söderut, ned till Dalane. Kusten präglas både av långa sandstränder och, som här på bilden nedan, av morän som inlandsisen släppt efter sig. Lanskapet är väldigt omväxlande och otroligt vackert.

Jæren

Stavnheimsvika på Jæren

Eventet hölls vid Holmane gamle skule 55 kilometer söderut från där vi bor på Sola. Det var kul att träffa både nya och numera välkända geocaching-vänner.

Folk samlas

Folk samlas

Det var ett riktigt trevligt upplägg på det här eventet med grillning och samvaro. Det blev förstås prat om Geocaching och sedan fanns det en ordnad naturstig med tipspromenad. Då fick vi anledning att gå ned till havet. Här låg det ett båthus inklämt mellan klipporna i en vik.

Fint båthus

Båthus

Vi fick trevligt sällskap av lite andra cachare i blandade åldrar och vi lärde oss både ett par nya norska ord och intressanta fakta om Norges natur. 🙂

I djupa funderingar

Funderar på frågor

I bilden här ovan står vi och funderar på frågorna. Efter ett par timmar skingrades folk till olika aktiviteter och vi gav oss ut på en tur för att cacha lite i det här området som vi inte har besökt så mycket. Vi gick en tur vid Ognaelva där det fanns en riktigt fin multicache i fyra steg längs den fina älven.

DSC_0413

En svan i Ogna-älven

Här simmade en fjolårssvan omkring i älven. Geocaching är ett fantastiskt sätt att få se pärlor och platser man inte ens visste fanns. Vid Earthcachen Jæren kulturlandskap fick vi lära oss om hur det här landskapet uppstod och danades genom inlandsisen för 15-30 tusen år sedan.

Vid Earthcachen

Jæren kulturlandskap

Frampå eftermiddagen kom vi till den här gamla Kirkegården vid havet.

Kyrkogården vid havet

Kyrkogården vid havet

Kyrkogården har varit i bruk ända sedan medeltiden och här stod ett otroligt sött litet kapell av nyare dato.

Ett mini-kapell

Ett mini-kapell

Detta var en fantastiskt vacker plats som låg lite högt över havet.

Ett litet bildspel får samla ihop det här inlägget så att vi inte blir för långrandiga.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi fick en underbar dag i det här vackra landskapet och när Hasse är bättre från sin envisa förkylning ska vi återvända ner till den här delen av Jæren för att ge oss i kast med lite klättercacher som kom ut under eventet. 🙂

Tack alla inblandade för ett kanonevent och en härlig dag!

Ha det gott!

19 reaktioner på ”Vackra Jæren

 1. Fina bilder med det inklämda båthuset, landskapet, hästen och det lilla kapellet! Och skoj att träffa andra ”geo-vänner”, lite annat än oss andra mugglare 😉 Ha en trevlig arbetsvecka och tack för bilderna! Kram på er!

 2. Så fascinerad över era foto-skills! Den med grinden och kyrkan var min favorit. Nu verkar ha haft en fin helg! 🙂 Kram

 3. Det är verkligen trevligt 🙂
  Jeres foto med teksten; ‘Kyrkogården vid havet’ er vildt spændende. En blanding af science fiction og kult. Meget flot område, og ikke så langt fra hvor I bor 🙂 Hyggeligt med grill og god snak.
  Mange hilsner til jer,
  Hanna

  • Ja det är fantastiskt vilket fint och omväxlande landskap vi har här runt oss! 🙂 Allt ifrån höga fjäll till fjord och hav. Mange hilsner tillbake! 🙂

 4. Ni är så himla duktiga på att ta bra bilder. Båthuset, kyrkan och den ensamma hästen gillar jag alldeles särdeles. Mer, mer, mer!

 5. Villlka finnna bilder 🙂 Man blir så facinerad av dess skönhet. Favoriter för mig är båthuset, grinden med kyrkan, Stavnheimsvika på Jæren, Vacker hav samt hästen. Ha det bra!

 6. Speciella och vackra bilder. Färgerna är också så annorlunda och vackert. Kyrkan var ju för söt och välbevarad. Det måste vara roligt att få lära känna Norska Geocachare. Härligt tack!!! och Kram!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.