Tidig morgon

Idag gick jag upp tidigt trots att det är lördag. Hasse skulle iväg och jobba och när han åkte vid 7-tiden så gick jag ut på en morgonpromenad. Den tidiga solen lyste så fint på strandängarna. Jag gillar skarpt det här ”ufo-gräset” som jag kallar det men som visat sig vara en ört som heter svartkämpe (tack Storstadsnatur). Den har liksom vallört och groblad en läkande effekt på sår. Det som lyser gult på ängen är smörblommor.

Blomma eller gräs?

Svartkämpe

Tidigt på morgonen och på kvällen är det en väldig aktivitet ute i naturen. Jag mötte en liten fågel som hade näbben full av insekter. Säkert hade hon ett gäng hungriga små som väntade på maten.

Näbben full

Näbben full

Här låg daggen kvar på luddiga blad. Det såg nästan ut som frost och det glittrade så vackert.

Glittrande blad

Glittrande blad

En liten stenskvätta satt på en stenmur och kvittrade varnande; ”Kom inte för nära boet mitt!” Den var så söt. Jag tycker att de ser ut som små banditer. 🙂

Stenskvätta hane

Stenskvätta hane

På en annan sten satt det en liten snäcka.

Snäcka i morgonsol

Snäcka i morgonsol

Den såg också ut att njuta av morgonsolen. 🙂

Den här underbara lilla skira varelsen på bilden nedan satt på en björnloka. Det är en guldögonslända. Den kan tydligen avsöndra en illaluktande vätska om man rör vid den, därför kallas den också för stinkslända. Jag föredrar det riktiga namnet, för den var bedårande.

Guldögonslända

Guldögonslända

En annan vätska som vi kallade för ormspott när jag var barn är från en insekt som heter spottstrit. I nymfstadiet skyddar de sig med ett skum för att inte torka ut.

Ormspott

Ormspott

Tänk vad man lär sig mycket när man är ute i naturen och sedan går hem och tar reda på hur det ligger till med saker och ting. Man förundras över mångfalden och hur sinnrikt allting är ordnat.

På vägen hem satt det en liten fågelunge mitt på grusvägen. Jag hörde föräldrarna i närheten så jag tog en bild och sedan manade jag ut den i den låga terrängen så att den inte skulle bli överkörd. Hoppas att den klarar sig. Den kunde flaxa lite lågt i alla fall.

Fågelunge

Fågelungen

Jag var ute i nästan tre timmar, det är som att tiden bara försvinner när man är ute i naturen.

Sista bilden får bli på en hallonblomma som jag tog tidigare i veckan. Har du tänkt på hur fina de är? Det hade inte inte jag förrän jag kikade lite närmare.

Hallonblomma

Hallonblomma

Tack för oss och ha en fortsatt fin helg!

21 reaktioner på ”Tidig morgon

 1. Vilken härlig morgontur! Det händer mycket i naturen! Det har flyttat in ett talgoxepar i holken i vårt äppelträd som idogt turas om att mata ungarna! Trevlig lördag till er! 🙂

  • Åh vad mysigt att ha en liten fågelfamilj i äppelträdet! 🙂 Ja nu händer det mycket. Man vill ut och njuta så mycket som det bara går! Kram på er Karbenninggäng! ❤

 2. Hvis det var mit indlæg ville jeg være meget stolt 🙂
  Hvilket kamera bruger du, Annika? Du må næsten anvende tele, med hensyn til fuglene ❤
  Det er meget smukke motiver.
  Mange hilsner fra Danmark,
  Hanna

  • Tack Hanna! 🙂 Min kamera är en Nikon D5100. Till den har jag ett objektiv som heter Tamron AF 70-300 1:4-5.6. Det är ett kombinert Makro/tele-objektiv som jag är väldigt förnöjd med. Objektivet kostade 998 NOK.
   Mange hilsner fra Vestlandet!
   /Annika

   • Tak for oplysningerne, Annika. Resultaterne er smukke 🙂
    Jeg kunne sende mange hilsner fra Østsjælland, men det har ikke den samme aura, som Vestlandet har 🙂 ❤
    Hanna

 3. Åh så härliga bilder, vilken grönska det är nu. Man vill bara vara ute hela tiden, Vilka fantastiska bilder ni tar, dom är som tavlor allesammans. Vi njuter också här den vackraste tiden på året. Koltrasten sjunger för full hals på em. Massor av fågelliv i skogen. Underbart! Tack för fina bilder! kram ❤

  • Tack! ❤ Ja nu vill man bara vara ute i naturen och njuta av den här fantastiska tiden. Tror inte jag någon gång har följt med i alla faser så intensivt som den här våren och sommaren. Koltrasten är min favorit-sångare bland fåglar, vad härligt att ni har den inpå knuten. Kram och ha en fin vecka! ❤

 4. Underbara bilder du tagit, särskilt den på guldögonsländan. En riktig fullträff. Detta med geocaching verkar mer än lovligt spännande, men kanske en smula för äventyrligt för mig som knappt hittar i min egen ficka. 🙂

  • Tack Christina! 🙂 Det är en väldigt inspirerande tid att vara ute och fota nu när det händer så mycket i naturen. Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.