Från Ängelsberg till Blomdal

Idag tog jag bussen till Ängelsberg för att därifrån gå en tur till Blomdal. Det första man passerar är det vackra Ängelsbergs bruk. Det var så fantastiskt vackert i den prunkande grönskan.

Ängelsberg

I hagen gick några får och syrénerna blommade så fint.

Bakom Ängelsbergs bruk ligger den vackra sjön Snyten. Här målade Olof Arborelius den s.k.
”Sverigetavlan” 1893 ”Utsikt över en sjö vid Engelsberg”, den som skulle symbolisera och fånga vårt nordiska väsen. Tavlan hänger idag på Nationalmuseum. Detta är dagens vy över ”Sverigetavlan”.

Sverigetavlan anno 2018

Så fortsatte turen på grusvägen som följer Snytens kant. Fjärilar fladdrade omkring, Jag lyckades fånga några av dem på bild: En kvickgräsfjäril, en sliten påfågelöga och en vinbärsfuks.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag såg också några större fåglar som satt på vägen. Troligen tjäderhönor enligt experter som jag har rådfrågat. 🙂 De tittade en stund på mig innan de flaxade in i skogen.

Tjäderhönor

Här kommer fler vyer från den här vackra vägen. Smultronblommor, en bäck som går ut i Snyten, en ödelada och den fina vägen.

Då jag kom fram till den lilla sjön Djupen som ligger vid Blomdal så följde jag en stig och kom till en jättegullig liten skogskoja. Dörren och fönstren var öppna och trappan var trasig, men den var fint målad och pysslig inuti. Tydligen en övergiven fiskestuga. (Klicka på bilderna för större version och bildspel)

Efter att ha beundrat den fina lilla stugan gick jag några hundra meter till. Där ligger geocachen SextioSexton som har de snygga koordinaterna N 60° 00.000 E 016° 00.000 (gps-nörderi). 🙂

Här i skogen blommade skogsstjärnan. Det är min favoritblomma. Små lysande vita stjärnor i skogens dunkel. Just den här var dock lite ovanlig då de i vanliga fall har sju stycken kronblad.

Jag satte mig på en nedfallen gran och åt min matsäck innan jag vände tillbaka mot Ängelsberg igen. Det var minst lika fint på tillbakavägen.

Vägen tillbaka

 Så otroligt grönt och vackert det är nu. Det är så man vill stanna tiden lite och bara njuta. Nu blommar ju allt, till och med midsommarblomstren. Observera flugan och den lille gröne insekten som sitter på den vänstra blomman i bilden här nedan.

Midsommarblomster

Då jag klev på bussen tillbaka till Fagersta igen så hade jag gått nästan en mil och varit ute i närmare fyra timmar. En riktigt fin tur som varmt kan rekommenderas.

Tack för nu och ha det gott!

8 reaktioner på ”Från Ängelsberg till Blomdal

    • Ja, tack vare geocaching kommer man till platser man inte vetat om tidigare. 🙂 Bara kul att kunna hjälpa till med underhållet. Ha en fin helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.