Vårskogens skafferi

I april var det sommarvärme och nu i maj kom aprilvädret. För mig gör det ingenting att våren blir utdragen. Det gör att man kan njuta längre av den skira vårgrönskan och av allt det goda som poppar upp i naturen så här på våren. Brännässlor är ju en klassiker att göra soppa eller stuvning på. Så otroligt gott och nyttigt.

Brännässlor

Brännässlor

Späda björkblad går att göra frisk saft av om man gör som flädersaft, men byter ut flädern mot björkens musöron. Det går också att torka björkbladen och använda som te.

Björkblad

Späda maskrosblad och groblad går att använda i sallad. Nu börjar också granskotten titta fram, fyllda av c-vitamin och andra nyttigheter. Det är bara att tugga i sig när man är ute på tur. I år ska jag också pröva att göra granskotts-sirap för att kunna njuta av dem lite längre.

Nyttiga granskott

Harsyra är också ett vårtecken som smakar gott. Nu börjar de bre ut sig i skogen. De nya ljusgröna bladen är de godaste.

Harsyra

En ny favorit i skogs-skafferiet är kirskålen som växer i stora mattor så här på vårkanten.

Kirskål

Kirskål är väldigt goda att göra soppa på. Man gör ungefär på samma sätt som man gör nässelsoppa. Man kan också äta de späda bladen som sallad. Se vilken härlig bukett jag plockade för någon vecka sedan. 🙂

En bukett med kirskål

Jag har också fått lära mig en ny ätlig växt som heter sommargyllen. Dessa gula blommor växer ofta i vägkanter och diken. De odlades förr mot skörbjugg. Bladen innehåller mycket c-vitamin och kan skördas mitt i vintern, under snön. Det godaste är att ta blomknopparna och koka dem som broccoli. Så här ser sommargyllen ut precis före blomningen. (bilden nedan). Sommargyllen kan förväxlas med åkersenap som är helt ofarlig att äta.

Sommargyllen

Jag prövade att koka sommargyllen idag. Jag tog med lite av den späda stjälken och kokade dem i lättsaltat vatten i ett par minuter. De var gott och påminde väldigt mycket om broccoli.

Kokt sommargyllen

Visst är det roligt att kunna plocka maten ute i naturen!? Tänk bara på att vara säker på att du plockar den rätta växten. Jag är med i en facebook-grupp som heter ”vilken växt”, där man kan få hjälp med att se vad det är man har hittat. 🙂

Ha nu en riktigt fin helg! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.