Det blommar i svampskogen

Trots att det är sent i September så kan man fortfarande njuta av en och annan blomma ute i naturen. Det känns alltid lite hoppfullt när blommorna dröjer sig kvar så här på höstkanten. Här nedanför kommer ett litet galleri med blommor som vi sett på våra skogsrundor den senaste veckan.

Det har varit en riktig svamphöst. Vi har plockat massor av kantareller. Nere vid Skeppmoraviken i Uggelbo hittade vi också Stolt Fjällskivling. Tack vare gruppen ”Svamp-klapp” på Facebook så fick jag vårt fynd bekräftat och då vågade jag återvända för att plocka dessa fina svampar.

Stolt fjällskivling – Macrolepiota procera

Stolt fjällskivling känner man igen dels på att de är så höga, ljusa och ståtliga, dels på de mörka fjällen/prickarna som lossnar lätt (utan att skada hatten) när man pillar på dem, samt på ringen som går att dra loss och flytta uppåt och nedåt (som en ring på ett finger). De ska också vara brunspräckliga på foten.

Det var fantastiskt gott att smörsteka hela hatten med lite salt och peppar. Verkligen en delikatess. 🙂

Stolt Fjällskivling – smörstekt

En annan svamp som också är vacker och ståtlig är den röda flugsvampen. Den får dock stå kvar i skogen, men visst är den vacker som foto-objekt?!

Röd flugsvamp – Amanita muscaria

Ja, September är en fin månad att vara ute och njuta av skogen. Här nedan är Hasse vid Flobostigen här i Fagersta. Just här var det ett så fint lövtak.

Hasse vid Flobostigen

När det gäller fjärilar så har vi sett både Amiraler, Tistelfjärilar och Sorgmantel. Här nedan en Amiral som satt och gottade sig i äpplen som någon tippat ut i skogen.

Amiral fjäril

Vi såg också en bålgeting som höll på att undersöka ett litet mossigt hål i en stubbe. De är otroligt stora, men vackra när man ser dem lite i närbild. Kanske var detta en bålgetingdrottning som letade efter något lämpligt ställe att övervintra på?

Bålgeting

Den sista bilden får bli en vacker blommande ros. Underbart att det går att njuta av rosor så här sent i september.

Septemberros

Ha nu en riktigt fin helg! 

4 reaktioner på ”Det blommar i svampskogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.