En glimt av Lappuggla

Igår kväll deltog vi i geocaching-eventet Sitt inte inne och Uggla norr om Västerås. Vi träffades i skymningen på en plats mitt ute i skogen där det finns ett häckande par Lappugglor. Vi delade platsen med flera fågelskådare som också ville få en skymt av denna uggla som räknas till en av världens största ugglor. Längden är  60-70 cm och vingspannet 135-160 cm. Det var spännande att stå där i kanten av den lilla grusvägen och spana och snart var det någon som pekade mot en grantopp. Där satt en stor grå gestalt. Lappugglan! Den flög ganska snart vidare till nästa spanings-ställe. Det var en mäktig upplevelse.

Lappuggla

Den tittade på oss; en stor flock människor som stod och kikade och fotograferade. Man kan undra vad den tänkte om detta ståhej, men den verkade inte bli störd. Vi viskade och talade med små bokstäver och ingen fick lämna grusvägen. Ugglan flög oberörd vidare till nästa grantopp för att spana efter mat.

Lappugglan

Vi såg ugglan flyga längre och längre bort längs en liten bäck. Här finns gott om vattensork och snart dök den ner på ängen och fick sig ett byte. Tyvärr var detta alltför långt bort för att fånga med kameran. Fågelskådarna kunde berätta att detta var den tredje generationen Lappugglor på denna plats. Förmodligen ruvar de på ägg just nu för vi såg bara en. När den hade fångat en sork så flög den tillbaka till boet för att mata sin partner, för vi såg inte till den igen. Man får en väldig vördnad och respekt för naturen i allmänhet och för ugglor i synnerhet när man får vara med om sådana här upplevelser.

Lappuggla

Vi är glada för att vi inte satt inne och ugglade, utan hakade på detta event. Det var en riktigt måktig upplevelse. 🙂

Tack för oss och ha det gott!

8 reaktioner på ”En glimt av Lappuggla

    • Ja, det var mäktigt och det här var faktiskt min första ”nära-uggla-upplevelse” trots att vi spenderar så mycket tid ute i skog och mark. Önskar dig en fin helg. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.