Straumsfjell Via Ferrata

Tillbaka i Norge igen och min sista semestervecka så bestämde vi oss för att göra en längre tur för att ge oss på ett riktigt äventyr. Hasse hade hört talas om en ny Via Ferrata som öppnade i början av juni i år i Valle Kommun här i Norge. En Via Ferrata är en klätterled där det finns både steg av järn som underlättar klättringen samt en vajer som man sitter säkrad i under hela klättringen. Vi blev båda sugna på att pröva på denna Norges och (kanske) Norra Europas längsta Via Ferrata med sina 550 höjdmeter och 1,5 kilometer lång vajer. På onsdagen tog vi oss de 15 milen till Helle i Rysstad. Vi stannade vid foten av berget för att kolla in detta mäktiga fjäll.

Vid Straumsfjellet

Vid foten av Straumsfjellet

Bilden ovan är för att visa perspektivet. Här nedan ser man nästan hela Straumsfjellet med början och slutet för klättringen.

Straumsfjell Via Ferrata

Straumsfjell Via Ferrata

På torsdagens morgon gick vi upp till startpunkten och började vår klättring. Vi hade våra aningar om att detta skulle bli en tuff tur och det blev det i alla bemärkelser.

Hasse vid starten

Hasse vid starten

Bit för bit forcerade vi det här berget. Här klättrar Annika alldeles i början, men ändå högt över trädtopparna.

Annika klättrar

Annika klättrar

Vi hade behaglig skugga hela förmiddagen. Perfekt klätterväder. 🙂

Hasse på väg upp

Hasse på väg upp

Vissa partier var mer krävande än andra och då vi klättrat lodrätt upp en bit var det skönt att nå en liten hylla där man kunde ta en liten paus och våga ta fram kameran. Något som vi inte vågade i de brantaste partierna.

En liten paus-hylla

En liten paus-hylla

Här kunde vi beundra den magnifika utsikten.

Utsikten

Utsikten

Vi klättrade oss allt högre och efter ett par timmar nådde solen även till denna sida av berget.

Annika pustar lite

Annika pustar lite

Här nedan är utsikten skymd av några träd som växte på klippkanten.

Vy genom träden

Vy genom träden

Det ser kanske lätt ut med stegjärn på klipp-väggen så här, men det var ett par passager med överhäng som var riktigt svåra att forcera. Man känner sig ganska liten när man hänger på en klippa med så mycket luft under fötterna.

Klippvägg

Klippvägg med stegjärn

Med våra relativt otränade kroppar och med våra tidigare fyra Via Ferrata-klättringar som erfarenhet så var detta ändå precis på gränsen för vad vi klarade av. Hade vi vetat innan hur jobbigt det skulle vara både fysiskt och mentalt så vet jag ärligt talat inte om vi skulle gett oss på det här. Ibland är det bra att man inget vet på förhand. För oj vilken härlig känsla det var att nå toppen och slutet av denna vajer. Vi hade fixat det och det kändes som att vinna högsta vinsten! 😀

Äntligen uppe

Äntligen uppe

Så här nöjd var Hasse.

Hasse är uppe

En nöjd Via-Ferrata-klättrare

Uppe på toppen fanns det ett fint vindskydd. Där satt vi en stund och begrundade denna tuffa utmaning.

Vindskydd på toppen

Vindskydd på toppen

Vi tog förstås en topp-bild.

Vi på toppen

Vi på toppen

Här nedan ser du utsikten från toppen, åt söder och åt norr.

Sedan var det ”bara” att ta den långa vägen, stigen, ner igen. Vi var riktigt trötta men otroligt nöjda och glada då vi kom tillbaka till bilen igen efter åtta timmar. Det här blir en upplevelse som vi kommer att leva länge på. För intresserade geocachare så finns det två cacher på den här turen. Via Ferrata – Valle är placerad på vägen upp, inte så väldigt långt från toppen och Via Ferrata – Straumebolten finner du vid en häftig plats på vägen ner. På den senare var vi faktiskt FTF (First To Find). Det blev en rolig bonus, men det känns ändå fjuttigt jämfört med känslan av att ha besegrat Straumsfjellet. 😉 Vi skulle absolut ha gett oss på den här klättringen även om det inte funnits geocacher här.

I nästa inlägg ska vi visa alla vykorts-vyer vi såg på vägen till och från Valle.

Tack och hej

från två bergsklättrare (läs amatörer) som efter två dygn fortfarande är ömma i alla kroppens muskler. He he! 😀

19 reaktioner på ”Straumsfjell Via Ferrata

 1. vilken upplevelse och vilken utsikt från berget wow säger jag 🙂 jag hade nog inte vågat/orkat att ge mig på en sån klättring, därför är det så kul att genom bilder och text följa med 😀

  • Ja det var en upplevelse som vi sent kommer att glömma. Tack för den fina responsen. Det känns kul att blogga när man vet att det uppskattas! 🙂 Ha det gott!

 2. Oj vilken fantastisk utsikt och vilken fantastisk prestation! Grattis till er som vågar och orkar. Jättevackert!!!!! ❤

 3. Vilken prestation och vilken belöning! Fantastisk utsikt! Heja Myrhammar! Ni har överträffat er själva 🙂

  • Tack för det härliga Karbenninggäng! ❤ Ja, det var nästan så att vi tog oss vatten över huvudet här, men känslan när vi kom upp var obeskrivbar. 🙂

 4. Läskigt med höjder. Själv hade jag nog både börjat och slutat med stigen på andra sidan, men så är jag ju harig också …! Men utsikten var ju härlig. Ett yndigt land!

 5. Nu blir jag avundsjuk, fast jag vet inte om jag skulle orka med denna. De branta partierna verkar jobbiga!
  Fina bilder som vanligt. Kul att ni gjorde det!

  • Ja, det här var som sagt på gränsen för vad vi klarade av, men jag är också glad att vi gjorde det! Det är en otrolig känsla när man klarar av något sånt här, men det vet ju du som är så duktig att ge dig på utmaningar! 😉 Tack, Kram och hälsa Eva!

  • Ja det var både häftigt och otroligt tufft, men härligt med den storslagna naturen och utsikten. 🙂 Tack för den fina responsen och ha det gott!

 6. Vilken utsikt. Så vackra vyer. Jag som är höjdrädd känner av det när jag tittar på bilderna.
  Ni har gjort en fantastisk klättring. 🙂

  • Tack Minton! 🙂 Det var verkligen en hisnande och stark upplevelse att klättra uppför bergväggarna, bland det tuffaste jag har gjort, men utsikten och känslan var fantastisk. Ha det gott!

  • Tack så mycket! 🙂 Nej detta är nog inget för höjdrädda. Det var en utmaning både fysiskt och mentalt, men helt klart värt ansträngningen och kämpandet. Ha det bra!

 7. Pingback: Trogfjell Via Ferrata | Myrhammar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.